KORONAVIRUS - INFORMACIJE

Pomoč v stiski in psihološka pomoč

SOS  telefon v času epidemije, psihološka pomoč           

Slikovni rezultati za SOS Icon

       

 

 

 

 

Če člani Medobčinskega društva slepih in salabovidnih Celje v času epidemije potrebujete pomoč, podporo ali ste v stiski, se lahko obrnete na naše društvo. Dosegljivi smo na telefonski številki 051 396 570, kjer vas bomo z veseljem poslušali in vam poskušali pomagati.

Lahko pa pokličete strokovnjake s področja duševnega zdravja, ki so na voljo na brezplačni telefonski številki 080 51 00, 24 ur na dan. Strokovno pomoč vam bodo nudili izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. S telefonom želimo zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov, soočajo z različnimi stiskami. 

Informacije COVID-19

 

Z vami želimo deliti nekaj informacij in koristnih povezav, ki bi vam lahko prišli prav v trenutni situaciji COVIDa-19:

 Ali vas skrbi, da ste okuženi? 

Če ste zboleli (kašljate, imate vročino ali težko dihate): 
- Ostanite doma in se izogibajte vsem stikom.
- Pokličite osebnega zdravnika ali urgentno službo, če osebni zdravnik ni dosegljiv. Ta bo po pogovoru z vami ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum na okužbo z novim koronavirusom upravičen, vam bo po telefonu dal nadaljnja navodila.

Pomembno je tudi, da k zdravniku, po nujno medicinsko pomoč ali v bolnišnico ne hodimo osebno. Če moramo poiskati nujno medicinsko pomoč, jo najprej pokličemo po telefonu.

 

UKREPI OD 23.4.2021

Odpravljena prepoved prehajanja med regijamiOd petka, 23. aprila 2021 dalje je po vsej državi dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami.

Dovoljeno zbiranje, shodi in prireditve do deset ljudiOd petka, 23. aprila 2021 dalje je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Ravno tako je dovoljeno zbiranje ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih (pod pogoji, ki jih določa Zakon o javnih zbiranjih).

Odpirajo se vrata vseh izobraževalnih ustanovV ponedeljek, 26. aprila 2021, odpirajo vrata tudi vse fakultete. 

Dovoljeno je izvajanje javnih kulturnih prireditevPoleg knjižnic, muzejev, galerij in ograjenih odprtih javnih površin z nepremično kulturno dediščino so znova odprti arhivi in dovoljeno je izvajanje javnih kulturnih prireditev (kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih).

Sproščanje na področju uresničevanja verske svobodeMožnost kolektivnega uresničevanja verske svobode se širi tudi na odprte površine pod določenimi pogoji in omejitvami ter dovoljuje izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.

Strežba na terasah in vrtovih gostinskih obratovV statističnih regijah Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Gorenjska se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. V statističnih regijah Pomurska, Goriška in Obalno-kraška se pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov. Spremembe začnejo veljati v soboto, 24. aprila 2021.

Odprtje nastanitvenih obratovV vseh statističnih regijah se pod določenimi pogoji sprošča ponujanje nastanitvenih storitev do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost nastanitvenega obrata. Potrošniki lahko koristijo namestitev z negativnim rezultatom testa (PCR ali HAG, ki ni starejši od 48 ur) ali dokazilom o prebolelosti oziroma o cepljenju. Namestitve so odprejo v ponedeljek, 26. aprila 2021.

Pri vstopu v Slovenijo se upošteva večji nabor cepivOsebo, ki prihaja iz držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Slovenijo predloži:
dokazila o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;
dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali
dokazila o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni, drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, prvega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni, prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni, drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni, drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.
Dokazila za cepiva, ki so krepko pisana, se začnejo uporabljati v ponedeljek, 26. aprila 2021.

Uporaba mask na zunanjih površinah ni več obvezna. Uporaba maske na odprtih javnih krajih je obvezna le, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje. Prav tako maske ni potrebno nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre.

Ukrepi od 3.5.2021 naprej:

Nezdravstvene storitve in storitve strokovnega izobraževanja in usposabljanja - V celotni Sloveniji so od 3. maja dovoljene:
- nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve in
- storitve strokovnega poslovnega izobraževanja in usposabljanja (gre na primer za inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).
Ponudniki lahko storitev opravljajo le ob pogoju testiranja zaposlenih.

 

Za preprečevanje ponovnega širjenja virusa so potrebne določene prilagoditve tudi pri izvajanju različnih dejavnostih, in sicer: 

* upoštevanje splošnih priporočil (https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2-v-obdobju-sproscanja-ukrepov)
* redno in temeljito čiščenje prostorov in površin ( https://www.nijz.si/sl/navodila-za-ciscenje-in-razkuzevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-katerih-se-je-zadrzeval)
* redno in temeljito prezračevanje prostorov (https://www.nijz.si/sl/navodila-za-prezracevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-casu-sirjenja-okuzbe-covid-19)

Pomembni kontakti in povezave: 

  • Klicni center za informacije o koronavirusu - 080 1404
Attachments:
Download this file (Cepljenje.pdf)Cepljenje.pdf[Osnovne informacije]229 kB

KORONAVIRUS - DRUŠTVO

Spoštovani,

na Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Celje menimo, da smo dolžni prispevati svoj delež k ohranjanju delujočega zdravstvenega sistema in javnega zdravja. To pomeni odgovorno in trdno zavezo, da naredimo vse, da zaradi naših aktivnosti ne bo prišlo do novih okužb zaradi Coronavirusa (COVID-19). 

Naročilnice in vrednotnice nam pošljite po pošti ali nam jih pustite v poštnem nabiralniku. Obvezno jih morate podpisati.

V času uradnih ur smo dostopni v ponedeljek od 15.00 do 18.00 ure, ter sredo in petek med 8.00 in 11.00 uro.
Za osebni obisk se je potrebno naročiti po telefonu 03 493 00 50, 051 396 570 ali po e – pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Za vsa nujna vprašanja smo dosegljivi izključno na:

 - elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.,

- Edvard Vodeb, predsednik na m. številki 041 425 500,

- Vesna Božičkovič, tajnik na m. številki 051 396 570.

Za vse slepe in slabovidne je Zveza v sodelovanju z NIJZ pripravila o virusu in bolezni informacije v prilagojeni obliki – v brajici, zvoku in v povečanem tisku. Informacije so objavljene na spletni strani ZDSSS in na naši fb strani. Kdor želi, da mu informacije pošljemo v brajici ali povečanem tisku naj nas pokliče ali piše na gornje kontakte.