December je poseben mesec, ne samo zaradi okitov, krasil, izrečenih dobronamernih besed, ampak tudi zaradi datuma, 3.12., to je dan, ki so ga Združeni narodi oktobra, leta 1992, razglasili za mednarodni dan invalidov 👨‍🦯 👩‍🦽. Razglašen je bil z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, da bi se ozaveščalo o ljudeh, ki so ovirani, in da bi se le-te, bolj vključevalo v družbo. Pomembno se nam zdi zavedanje, da je ovirana oseba enakopravni in enakovredni člen družbe, ki lahko prispeva svoje najboljše moči in bogati politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.
Z vami delimo izsek govora, ki ga je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor (druge in njegov celoten govor lahko slišite v videu, na:
http://www.predsednik.si/up-rs/uprs.nsf/objave/F3A540DA784F8B8AC1258633005305A4?OpenDocument&fbclid=IwAR2dpPoQu00tG5ArbMRwLnWDMQ1BRLKBt0IjRUXhsAqLFvbvPKlJJnl2N0o ): "Prav diskriminacija namreč vsakogar boli, še zlasti tiste, ki se že tako pogosto počutijo odrinjeni na rob družbe. Naredimo več kot je zgolj nujno potrebno, pazimo na besede, ki lahko ranijo in dejanja, ki ne ostajajo neopažena. [...] Spoštovanje dostojanstva je namreč naša velika dolžnost." 🤗