Z vami želimo deliti nekaj informacij in koristnih povezav, ki bi vam lahko prišli prav v trenutni situaciji COVIDa-19:

 

Ste bili pozitivni na testu?

Kako ravnati v primeru, da vam test pokaže okužbo na novi koronavirus:

1. Ste pozitivni na testu za samotestiranje
Najpozneje v 24 urah po odvzemu brisa s testom HAG za samotestiranje se udeležite testiranja s testom HAG (pri izvajalcu testiranja se naročite na HAGT z dokazilom o pozitivnem rezultatu samotestiranja (fotografija s priloženim osebnim dokumentom ali ploščica v zaščitni vrečki); v tem primeru je testiranje za pacienta brezplačno). Umaknite se v samoizolacijo in upoštevajte druga navodila NIJZ.
V primeru negativnega rezultata testiranja s testom HAG za samotestiranje se mora oseba z znaki okužbe dihal, ki so prisotni 72 ur od odvzema brisa s testom HAG za samotestiranje, udeležiti ponovnega testiranja s testom HAG najpozneje v 24 urah po izteku 72 ur.

2. Ste pozitivni na HAG testu
S tem je potrjena okužba na novi koronavirus, kontaktirajte svojega osebnega izbranega zdravnika, ki vas bo napotil v izolacijo (odprl vam bo bolniško), pridobili ste SI DCP (potrdilo o prebolevnosti).

3. Ste pozitivni na PCR testu
Kontaktirajte svojega osebnega izbranega zdravnika, ki vas bo na podlagi pozitivnega PCR testa napotil v izolacijo (odprl vam bo bolniško).

Dodatne informacije o izolaciji
Vse osebe, s katerimi ste bili 48 ur pred pozitivnim HAG ali PCR testom ali pojavom simptomov v stiku, obvestite, da ste bili pozitivni na sars-cov-2.

 

Za preprečevanje ponovnega širjenja virusa so potrebne določene prilagoditve tudi pri izvajanju različnih dejavnostih, in sicer: 

* upoštevanje splošnih priporočil (https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2-v-obdobju-sproscanja-ukrepov)
* redno in temeljito čiščenje prostorov in površin ( https://www.nijz.si/sl/navodila-za-ciscenje-in-razkuzevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-katerih-se-je-zadrzeval)
* redno in temeljito prezračevanje prostorov (https://www.nijz.si/sl/navodila-za-prezracevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-casu-sirjenja-okuzbe-covid-19)

Pomembni kontakti in povezave: 

  • Klicni center za informacije o koronavirusu - 080 1404
Attachments:
Download this file (Cepljenje.pdf)Cepljenje.pdf[Osnovne informacije]229 kB